Anja Headicar
Grib forårets forandring
Det spæde forår er forandringernes højtid. På godt og ondt minder foråret os om, at dvalen og vinteren ikke er konstant. At alt er i proces og forandring finder sted – både spontant og helt af sig selv, men også igennem mere bevidste valg og initiativer: Udenfor spirer både naturens ukrudt og de plantede stauder i den kultiverede have.
Følger vi årstidernes cyklus, så er der netop nu et sæsonbestemt momentum for også at arbejde aktivt med vores indre baghave. En tid til at give

nye sider af os selv mulighed for at spire frem og lue ud i hæmmende, mentale blokeringer.
Jeg blev selv inspireret af forårs-energien og gav mig i kast med noget nyt ved at skrive bloggen her. For hvis jeg skal være helt ærlig, så jeg kan bedst lide at være terapeut. Jeg er i mit element, når jeg arbejder direkte med mennesker. Selvfølgelig anerkender jeg værdien af blogs og SoMe, som kilder til information om mentale temaer for læseren - jeg finder også masser af god viden på internettet. Men jeg vil helst bruge min tid på det, som jeg er uddannet til: At lave terapi. Bloggen her har derfor taget sin tid. Det var svært at komme i gang – men også at få den færdiggjort: Mit indre forår havde udfordringer med at bryde igennem.
Det eneste der voksede (og voksede), var mine krav til den færdige blog. For den skulle være både personlig og faglig, dyb og samtidig let tilgængelig, gerne bare en lille bit smule humoristisk – men også seriøs, relevant og informativ… Ja, og så selvfølgelig helst intet mindre end groundbreaking og nyskabende i sit budskab, hvis ellers min indre præstations-prinsesses skulle tilfredsstilles...
Fastlåste forventninger og overbevisninger om, at noget skal være på en bestemt måde for at være godt nok – kommer desværre ofte til at bremse os i det, som vi rent faktisk gerne vil og kan blokere for selvudfoldelse og sunde relationer til andre mennesker. Selvom blokeringer kan være svære at gennemskue og være en udfordring at opløse, så er de aldrig definitivt umulige at overkomme. Forandring heraf kan igangsættes af naturlige, spontane processer – ligesom forårets vintergækker eller som når børn lærer nye ting af sig selv. Men som voksne kan vi tage ansvar for det, der blokerer os for selvudfoldelse eller påvirker os i relationer.
Når vi skal gøre os klar til at skabe forandring, så kan det være en god start at undersøge fire centrale aspekter i din selvopfattelse:
· Din villen: Hvor stærk er motivationen for at skabe forandring? Er du klar til det?
· Din tillid: Tror du på den gode intention i dig selv – og dem omkring dig?
· Din kunnen: Hvad er du god til? Hvad har du svært ved? Hvad gør du?
· Din tålmodighed: Kan du give dig – og dem omkring – den nødvendige tid?
Forandring må tilgås med stor respekt. At mærke et ønske om forandring er i sig selv en præstation. For hvis vi skal ændre på indre mønstre, så må vi først og fremmest ville forandring og være motiverede herfor. Dernæst er det vigtigt at arbejde med tilliden til, at du – og mennesker omkring dig – vil det bedste for dig. Hvis du er motiveret og har tillid til den gode intention, så kan vi lære, gøre og ændre meget i os selv (aldrig de andre – med mindre de vil). Men vi kan omvendt også gøre noget for at arbejde med vores motivation og styrke tilliden til os selv samt de mennesker, som vi vælger at omgive os med. Uanset hvordan processen skrider frem, så kræver den varm tålmodighed og selvempati.
Men selvom det kan tage tid og kræfter, så er forandring mulig – som foråret minder os om. Og forandring er også muligt der, hvor vi oplever det som umuligt. Eller sagt med Camus’s kloge ord fra Sommer: Midt i den koldeste vinter lærte jeg, at der indeni i mig fandtes en uovervindelig sommer.
Der bor åbenbart også noget sommer eller forår i mig: Bloggen her blev faktisk færdig. Hvis du oplever at sidde fast eller føler dig hæmmet, så er du velkommen til at kontakte mig.
Godt forår!